Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse och spåra webanvändning.

Närhet och sömn

Närhet och sömn

Till en helt underbar bebis som valde dig som sin mamma!

Kanske har du barn sedan tidigare men oavsett så är du ny mamma till just detta fantastiska barn.

Som nytillskott i värden är den nyfödde självklart i centrum för allas uppmärksamhet. Det ska vaggas, vyssjas och pratas med. Efter att ha varit skyddad i magens varma och ombonade värld ska plötsligt främmande människor hålla i och bära detta lilla underverk. Världen har bytts och fått nya ljud, röster och lukter.

Nya konstiga saker som kläder, som inte alls är naturligt för den nyfödde, och många andra saker ska detta lilla barn snabbt vänja sig vid. Delvis skrämmande men då finns mammas varma famn där med bekant röst, lukt och hjärtslag och där är allt tryggt, även i den främmande världen.

Under de första dagarna påminner din lukt om fostervattnet som omgav barnet i magen. Dina hjärtslag mot barnets kropp är bekanta och hjälper barnet att reglera andningen. Din röst finns där, precis som i magen, och dina lätta pussar på hans kind och er närhet är precis vad den nyfödde behöver.

När allt det nya blir för mycket, ja då skriker barnet. Hans överlevnadsmekanism som finns i honom och säger att när du lämnar honom ska han skrika och då kommer du tillbaka och finns där för honom. Din famn är hans nya hem, din bröstmjölk är hans näring och din röst är tryggheten.

Det är inte ovanligt att mammor säger “Hon somnar när jag ammande men varje gång jag lägger ner henne i sängen skriker hon och vill amma igen.”

Tänk då på följande:
  1. För det första, det betyder inte brist på bröstmjölk och hungrigt barn utan bara att barnet tycker om att amma, vet att det är bra för henne och vill ha mer.
  2. Spädbarn rör sig i stadium mellan lättare och djupare sömn i 30-minuters cykler.
  3. När barnet gör en suckande, smackande rörelser betyder det inte att hon använder dig som napp utan det är tidiga signaler på att barnet har ätit färdigt och snart kommer att sova djupt.
  4. Du skämmer inte bort ditt barn genom att låta henne somna vid bröstet. Barn behöver utveckla ett sätt att kommunicera innan de kan bli bortskämda.
Så, vad kan du göra?
  • Närhet – ett barn kan aldrig få för mycket närhet. Prova gärna att bära ditt barn i bärsjal. Det ger närhet samtidigt som du får händerna fria att göra annat. När du blir mer van med både amning och bärsjal kommer du att kunna amma ditt barn direkt i bärsjalen, vilket är både bekvämt och smidigt.
  • Breastfeeding on demand – lär dig känna igen ditt barns tidiga hungersignaler, tex att barnet för händerna till munnen, hackar med huvudet, söker med munnen efter bröstet och gör suttande rörelser med munnen. När barnet börjar skrika har det gått ytterligare ett steg och barnet är mycket hungrig.
  • Djupsömn i bekant omgivning – håll kvar barnet i famnen i några minuter efter att amningen avslutats så att barnet kommer ner i djupsömn. Prova sedan att lägga ner henne för att sova på en t-shirt som du har använt så länge att den har tagit till sig av din lukt.
  • Undvik babyvantar – barnets händer och fingrar är något som barnet känner igen från tiden i magen. Om du märker att barnet river sig själv, droppa lite bröstmjölk på såren och se bröstmjölkens läkande effekt. Undvik babyvantar eftersom det hindrar barnet från att stoppa de bekanta fingrarna i munnen. Det är också positivt för din mjölkproduktion när barnets händer rör vid ditt bröst under amning. Beröringen från ditt barn kommer att hjälpa till att öka din mjölkproduktion.
  • Hitta rutiner – även när ni är iväg hemifrån, försök att ha samma rutiner kring amningen och var uppmärksam på barnets tidiga hungersignaler.
Kost för ammande mammor – del 2

Kost för ammande mammor – del 2

Vi har tidigare berättat om de kostråd som finns för ammande mammor. Nu fokuserar vi på kost som gynnar bröstmjölksproduktionen.Många kvinnor producerar tillräckligt med bröstmjölk utan problem. Andra...

Läs mer

Varför är det bra att amma?

Varför är det bra att amma?

Från den stund då du blev gravid har du säkert fått höra att amning är det bästa för barnet. Hälsoorganisationer världen över säger att bröstmjölk är det hälsosammaste och nyttigaste för spädbarn. Årtionden...

Läs mer

Kost för ammande mammor – örter och kryddor – del 3

Kost för ammande mammor – örter och kryddor – del 3

I denna den tredje delen om kosten handlar det om några utvalda örter och kryddor. Det finns växter som är extra bra att äta direkt efter förlossningen. Tex nässlor som hjälper kroppen att återhämta sig...

Läs mer

8 saker att känna till om amning

8 saker att känna till om amning

Närmar du dig slutet av din graviditet? Då är detta för dig! Här kommer åtta saker som är bra att känna till om du planerar att amma ditt barn.

Läs mer