Kost för ammande mammor – örter och kryddor – del 3

Kost för ammande mammor – örter och kryddor – del 3

I denna den tredje delen om kosten handlar det om några utvalda örter och kryddor.

Det finns växter som är extra bra att äta direkt efter förlossningen. Tex nässlor som hjälper kroppen att återhämta sig efter blodförlust, gurkmeja som hjälper mot inflammationer som kan uppstå i kroppen och korn som lugnar magen och hjälper kroppen att återhämta sig.

Om du har förlorat blod i samband med förlossningen bör du undvika att äta ingefära under de efterföljande veckorna.

Det finns också kryddor och örter som är extra bra vid amning.

Örtkryddor

Persilja, anis, dill och kummin är bra örtkryddor att använda i matlagningen då de anses har positiv effekt på bröstmjölksproduktionen. Även svartpeppar i små mängder är positivt.

Gurkmeja

Den huvudsakliga kryddan i curry är gurkmeja som har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. Studier visar att gurkmeja kan förebygga sjukdomar som Alzheimers, reumatism och cancer. Gurkmeja är också känd för sin förmåga att öka bröstmjölksproduktionen och minska risken för mjölkstockning. Använd gärna gurkmeja i matlagningen men tänk på att inte överdriva mängden utan tillämpa försiktighetsprincipen.

Vitlök

Vitklök har många positiva hälsoeffekter och anses även gynna bröstmjölksproduktionen. Dock kan vissa barn ogilla smaken av vitlök i bröstmjölken och vissa barn kan även få ont i magen av vitlök som de får i sig genom bröstmjölken. Vill du använda vitlök i matlagningen så prova försiktigt och var lyhörd för ditt barns reaktion.
Kost för ammande mammor – örter och kryddor – del 3

Kost för ammande mammor – örter och kryddor – del 3

I denna den tredje delen om kosten handlar det om några utvalda örter och kryddor. Det finns växter som är extra bra att äta direkt efter förlossningen. Tex nässlor som hjälper kroppen att återhämta sig...

Läs mer

8 saker att känna till om amning

8 saker att känna till om amning

Närmar du dig slutet av din graviditet? Då är detta för dig! Här kommer åtta saker som är bra att känna till om du planerar att amma ditt barn.

Läs mer

Varför är det bra att amma?

Varför är det bra att amma?

Från den stund då du blev gravid har du säkert fått höra att amning är det bästa för barnet. Hälsoorganisationer världen över säger att bröstmjölk är det hälsosammaste och nyttigaste för spädbarn. Årtionden...

Läs mer

Flaskmatning

Flaskmatning

Vissa barn växer upp utan att någon gång flaskmatas, vissa barn flaskmatas alltid och vissa barn får både bröstet och flaska. Det finns situationer när flaskmatning är nödvändigt, antingen långvarigt eller...

Läs mer