Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse och spåra webanvändning.

Kost för ammande mammor – örter och kryddor – del 3

Kost för ammande mammor – örter och kryddor – del 3

I denna den tredje delen om kosten handlar det om några utvalda örter och kryddor.

Det finns växter som är extra bra att äta direkt efter förlossningen. Tex nässlor som hjälper kroppen att återhämta sig efter blodförlust, gurkmeja som hjälper mot inflammationer som kan uppstå i kroppen och korn som lugnar magen och hjälper kroppen att återhämta sig.

Om du har förlorat blod i samband med förlossningen bör du undvika att äta ingefära under de efterföljande veckorna.

Det finns också kryddor och örter som är extra bra vid amning.

Örtkryddor

Persilja, anis, dill och kummin är bra örtkryddor att använda i matlagningen då de anses har positiv effekt på bröstmjölksproduktionen. Även svartpeppar i små mängder är positivt.

Gurkmeja

Den huvudsakliga kryddan i curry är gurkmeja som har antiinflammatoriska och antioxiderande egenskaper. Studier visar att gurkmeja kan förebygga sjukdomar som Alzheimers, reumatism och cancer. Gurkmeja är också känd för sin förmåga att öka bröstmjölksproduktionen och minska risken för mjölkstockning. Använd gärna gurkmeja i matlagningen men tänk på att inte överdriva mängden utan tillämpa försiktighetsprincipen.

Vitlök

Vitklök har många positiva hälsoeffekter och anses även gynna bröstmjölksproduktionen. Dock kan vissa barn ogilla smaken av vitlök i bröstmjölken och vissa barn kan även få ont i magen av vitlök som de får i sig genom bröstmjölken. Vill du använda vitlök i matlagningen så prova försiktigt och var lyhörd för ditt barns reaktion.
Att pumpa och spara bröstmjölk

Att pumpa och spara bröstmjölk

Att pumpa ur bröstmjölk är ett bra sätt att hålla igång amningen när barnet inte kan amma för att mamma inte är på plats av någon anledning. Det är viktigt att urpumpad bröstmjölk förvaras rätt. Här går...

Läs mer

Flaskmatning

Flaskmatning

Vissa barn växer upp utan att någon gång flaskmatas, vissa barn flaskmatas alltid och vissa barn får både bröstet och flaska. Det finns situationer när flaskmatning är nödvändigt, antingen långvarigt eller...

Läs mer

Kost för ammande mammor – örter och kryddor – del 3

Kost för ammande mammor – örter och kryddor – del 3

I denna den tredje delen om kosten handlar det om några utvalda örter och kryddor. Det finns växter som är extra bra att äta direkt efter förlossningen. Tex nässlor som hjälper kroppen att återhämta sig...

Läs mer

Närhet och sömn

Närhet och sömn

Till en helt underbar bebis som valde dig som sin mamma!Kanske har du barn sedan tidigare men oavsett så är du ny mamma till just detta fantastiska barn.

Läs mer