Kost för ammande mammor – del 2

Kost för ammande mammor – del 2

Vi har tidigare berättat om de kostråd som finns för ammande mammor. Nu fokuserar vi på kost som gynnar bröstmjölksproduktionen.

Många kvinnor producerar tillräckligt med bröstmjölk utan problem. Andra kan uppleva att de i perioder behöver höja bröstmjölksproduktionen och då kan det vara bra att känna till vilka livsmedel som har gynnsam effekt.

Vad innehåller en kost som gynnar mjölkproduktionen?

Fänkål – kan ätas färsk eller kokt. Fänkålsfrön är kända för sina gynnsamma effekter på bröstmjölksproduktionen men hela växten har dessa positiva egenskaper.

Morötter, betor och sötpotatis – är rika på betakaroten som kroppen behöver extra mycket under amning. Färska betor är dessutom en bra källa till järn och andra mineraler, vilket behövs vid järnbrist.

Grönsaker med mörka gröna blad, t ex spenat, nässlor, maskrosor – bra källor till järn, vitaminer och enzymer som gynnar bröstmjölksproduktionen. Använd helst bladen färska och ät dem t ex i en sallad.

Korn och baljväxter – en nyckel till bröstmjölksboost. De positiva egenskaperna på bröstmjölksproduktion får du av havre, hirs, korn och ris. Rekommenderade baljväxter är kikärter, linser och bönor.

Frön och nötter – mandel, cashewnötter och macadamianötter främjar alla bröstmjölksproduktionen. Du ska helst äta nötterna så råa och osaltade som möjligt. Det behövs inga stora mängder, bara några stycken per dag. En idé är att placera en burk med nötter där du oftast sitter och ammar (har du barn under 5 år, se till att burken är väl försluten). Det är naturligt att bli hungrig när du ammar, även på natten, och det är ett bra sätt att ha ett smidigt och nyttigt mellanmål till hands.

Oljor och fetter – dessa livsmedel har en kritisk roll i att bygga celler. En blandning rekommenderas, dvs ät både smör, olivolja, linfröolja och sesamolja. Undvik bearbetade och transfetter eftersom de överförs till ditt barn genom bröstmjölken.Vatten – för att öka din bröstmjölksproduktion måste du dricka tillräckligt med vatten. Ha alltid vatten tillhands när du ammar så att du kan dricka direkt när du blir törstig.

Tänk på att om du inte har några problem med bröstmjölksproduktionen men ändå äter stora mängder mat som gynnar bröstmjölken så kan det öka på din utdrivningsreflex och göra det svårt för barnet att äta.

Om du missat del 1 om kost för ammande mammor, klicka här

Närhet och sömn

Närhet och sömn

Till en helt underbar bebis som valde dig som sin mamma!Kanske har du barn sedan tidigare men oavsett så är du ny mamma till just detta fantastiska barn.

Läs mer

8 saker att känna till om amning

8 saker att känna till om amning

Närmar du dig slutet av din graviditet? Då är detta för dig! Här kommer åtta saker som är bra att känna till om du planerar att amma ditt barn.

Läs mer

Varför är det bra att amma?

Varför är det bra att amma?

Från den stund då du blev gravid har du säkert fått höra att amning är det bästa för barnet. Hälsoorganisationer världen över säger att bröstmjölk är det hälsosammaste och nyttigaste för spädbarn. Årtionden...

Läs mer

Att välja rätt amningsbh

Att välja rätt amningsbh

Dina favoritunderkläder börjar bli obekväma. Magen och brösten får inte längre plats och bhn skär in. Det är dags att titta på gravidunderkläder som är bekväma och ger dig det stöd du behöver samt en amningsbh...

Läs mer